Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурва, весела година, яка да ви е гърбина, пълна къща с коприна!

За много години, приятели на Радио България!

Снимка: БГНЕС

От незнайни времена в България посрещаме 1 януари с пожеланията на сурвакарите, които и до днес обикалят домовете в първите часове на първия ден от Новата година:

„Сурва, весела година!

Голям клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза…“

Може би особено подходящо за съвремието е наричането:

„Сурва, весела година!
Яка да ви е гърбина!

Да сте живи, да сте здрави!

До година, до амина!“

Сурваки или Сурвакане е старинен обичай, който почти повтаря Коледуването, но в него могат да участват и момчета на възраст от 4-5 до 10-12 години. Те носят украсени дрянови пръчки – сурвачки и съпровождат наричанията със здраво сурвакане на всички в дома. Получават определени дарове, които домакините са приготвили – сухи плодове, краваи, орехи и дребни пари. За тези дарове се пее в тази сурвакарска припявка:

„Ой нине, нине,

стани господине,

отваряй вратата,

дай ми два колака,

бръкни си в джебчето,

изкарай левчето,

дай го на момчето…“

Едно истинско сурвакарско наричане ще чуем в песента „Сурва, весела година“. Музиката е на Тодор Бакалов, изпълнява Андон Петров.

„Сурвакари“ е песента на сестрите Ива и Ева Валентинови. Тези красиви и талантливи момичета са не само прекрасни граовски певици, а и популярни радиоводещи на фолклорни програми в БНР. Тяхната авторска песен разказва за обичая Сурва, отбелязван на старата дата (13 януари) в родния им край, както и за съвременните измерения на фолклорните традиции. Чуйте това изпълнение, заредено с оптимизъм и веселие.

И нека се сбъднат добрите пожелания, които от сърце отправяме към вас, скъпи приятели на Радио България!

Честита Нова година! Да е здрава и щастлива, мирна и плодотворна! Нека новото начало ни донесе нови възможности и силата да помним и пазим традициите си!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10