Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

149 години от гибелта на Васил Левски

Румен Радев: Свободата може да бъде достояние само на просветен народ

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред паметника на Васил Левски в София по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата”, заяви президентът Румен Радев. “Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си”, изтъкна държавният глава. Според него почитта към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. “Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща”, заключи той.

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин”, заяви премиерът Кирил Петков по повод годишнината от обесването на Васил Левски. По думите му, с особена яснота днес звучи неговото верую: „Дела трябват, а не думи”. “Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява”, каза още министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15