Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

149 години от гибелта на Васил Левски

Румен Радев: Свободата може да бъде достояние само на просветен народ

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред паметника на Васил Левски в София по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата”, заяви президентът Румен Радев. “Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си”, изтъкна държавният глава. Според него почитта към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. “Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща”, заключи той.

19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин”, заяви премиерът Кирил Петков по повод годишнината от обесването на Васил Левски. По думите му, с особена яснота днес звучи неговото верую: „Дела трябват, а не думи”. “Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява”, каза още министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42