Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват националните награди за сценични изкуства ИКАР 2022

На 27 март Театърът празнува

Българският културен институт в Берлин ни връща към сценографията от 60-те до 80-те години на миналия век

Снимка: Ани Петрова

През 1962 година френският поет, сценарист, актьор и режисьор Жан Кокто отправя послание по повод Световния ден на театъра – 27 март. Инициативата за определяне на специален ден, посветен на едно от най-древните изкуства, разпространено във всички култури по света, е на Международния театрален институт. А посланието от театралните среди идва всяка година, изразено от някой от артистите със световна слава.

Театралното изкуство има свой универсален език, създава непосредствена и въздействаща комуникация със зрителя и неизменно заема своето място в живота на съвременния човек. В България театърът придобива бързо разпространение.

Началото на театралното изкуство у нас се свързва с името на възрожденския учител, драматург, общественик и журналист Добри Войников (1833 – 1878). Той е и първият български режисьор и автор на театрални пиеси, а най-известната, поставяна и до днес е „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г.

Първият професионален театър в България е създаден през 1881 г. в Пловдив. Двамата французи – Босси и Брюн, превръщат в хотел красива стара къща. За да се конкурират с два други хотела в града, те решават да направят в двора си нова сграда специално за театрални представления. Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала 250-300 стола. Така се появява първият театрален салон у нас. Той се е наричал международен театър „Люксембург“ и става факт близо 20 години, след като в България вече са изиграни първите театрални постановки.

В Световния ден на театъра за 48-ми път ще бъдат връчени годишните отличия на Съюза на артистите в България. Националните награди за сценични изкуства „ИКАР“ открояват постижения в 22 категории, сред които за дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, музика, а също за драматичен, куклен и танцов спектакъл и пр.

От Съюза на артистите в България съобщиха в аванс, че ще има трима носителите на специалните награди ИКАР 2022. За Чест и достойнство отличието се присъжда на актьора Симеон Алексиев, за Изключителен принос към музиката по предложение на Гилдията на музикалните артисти се присъжда на певицата Мими Николова, а за Изключителен принос към българския театър наградата се присъжда на режисьора Асен Шопов.

Изкуството е вечно и театърът, независимо от обществения строй винаги има своята възторжена публика – това е посланието на изложба, посветена на сценографията от 60-те до 80-те години на миналия век. Тя ще бъде открита на 28 март в галерията на Българския културен институт в Берлин. Чрез документални кадри експозицията ще върне публиката в театралния живот от времето, когато изкуството е било ограничено от държавната идеология и пропаганда в България.

Снимки: БНР, Български културен институт в Берлин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48