Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от възстановяването на Ротарианството у нас

„Звукът на тишината” в помощ на децата с увреден слух

| обновено на 13.04.22 в 11:11
Снимка: rotarysofia.org

През 1905 г. в Чикаго адвокат Пол Харис се среща с трима свои приятели, за да обсъдят една идея. Това било началото на ротарианското движение, което повече от век събира на едно място лидери, готови да служат на своите общности и на света. Идеята за хуманизъм, почтеност и безкористна помощ достига и до България, където през 1933 г. бива основан първият Ротари клуб.

Забранявано два пъти – през 1941 г. от правителството на Богдан Филов със Закона за защита на нацията, и през 1951 г. от комунистическия режим, ротарианството у нас през настоящата година отбелязва 30 г. от възобновяването на дейността си. По този повод днес (13.04) ще се състои благотворителен празник с кауза: подкрепа на проекта „Звукът на тишината” в помощ на децата с увреден слух.

Пред Народния театър “Иван Вазов” ще бъде открита изложба с плакати, представящи развитието на Ротарианството от основаването му до днес, а в столичната зала „България” ще се състои концерт с цел да се съберат средства за децата с проблеми на слуха.


„Избрахме каузата, защото основната мисия на Ротари е да помага за решаването на социалнозначими проблеми – разказва Каролина Любомирова, президент на Ротари клуб София. – След анализ на обществените нужди установихме, че хората с намален слух както у нас, така и в световен мащаб са над 6% от населението. Актуалността на темата се потвърди и на глобално ниво чрез награждаването с Оскар на „CODA: дете на глухи родители” за най-добър филм. Целта на проекта е да се подобри комуникацията, артикулацията, разбирането на речта. Затова и с помощта на различни инициативи – запознаване с музикални инструменти, посещения на концерти, ще се стремим да подпомогнем развитието на тези деца.”

Каролина Любомирова

В момента у нас има 91 Ротари клубове с около 2 хил. души, които работят по различни социални проекти – по примера на своите предшественици, отдали сърцето си на каузите на своето време. Сред тях най-значимата била спасяването на българските евреи.

През 1937 г. ротарианците създават Ротариански консултативен център за сърдечно-съдови заболявания. Днес техните наследници също влагат усилия за подобряване на здравето на хората и за осигуряването на медицинска помощ в труднодостъпни места.

Особено наблягаме на превенцията на диабета, онкологичните и ендокринните заболявания, болестите в детска възраст – казва Каролина Любомирова. – Освен това, в областта на образованието се включваме с различни проекти, повишаващи здравната култура на децата. В нашия клуб например в момента осъществяваме проект, свързан със съвременните здравни рискове сред тях – нови форми на наркотици, психологични опасности заради прекалената употреба на компютри и видео дисплеи.”

Калчо Хинов обявява решението за чартиране на РК София

Някога в редиците на ротарианците се забелязвали столични интелектуалци, предприемачи, финансисти, учени. Според Каролина Любомирова и в съвремието активни последователи на идеята са лидери и доказани професионалисти от всички области. През 1990 г. група ентусиасти, водени от Калчо Хинов, Стефан Стоянов и Симеон Кондов подготвят възстановяването на дейността на Ротари. А връзката с началото станал доайенът Рачо Косов – ротарианец от 1935 г.

Днес ротарианците се фокусират върху проекти с устойчиво развитие и стабилност във времето”, добавя Каролина Любомирова. За да не остане доброто еднократен акт и да достигне до колкото се може повече хора. Това, което в последните седмици ги сплотява и мотивира, е бедата, постигнала украинския народ. Затова и събират помощи, помагат за придвижването на бежанците и за адаптирането им у нас. До момента ротарианците са събрали 250 хил. лв., с които са закупили вещи от първа необходимост.

Снимки: rotarysofia.org, mu-sofia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Карлос Насар

Карлос Насар с три постижения над световния рекорд

Месец преди началото на олимпийските игри в Париж Карлос Насар подобри три световни рекорда във вдигането на тежести, които обаче няма да му бъдат признати, тъй като не са постигнати на състезание от най-висок ранг – олимпиада, световно или..

публикувано на 29.06.24 в 09:03

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30