Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Димова е отличена с френска литературна награда

Теодора Димова
Снимка: БГНЕС

 Романът "Поразените“ на българската писателка, драматург и есеист Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар". "Поразените" (Les Dévastés) излезе във Франция в началото на 2022 г. 

"Когато започнах да пиша романа "Поразените", през 2016 г., мислех, че това е роман за паметта, за първите месеци на терор след установяването на тоталитарния режим в България. Никога не съм предполагала, че този роман може да придобие  смразяваща, печална, плашеща актуалност 77 години по-късно, на 300 км от нас, казва Димова в интервю за БТА. 

Новоучредената френска награда има амбиция „да отличава нов женски глас отдругаде, да избира роман, който ни пренася отвъд нашите граници, който ни запознава с нови култури и различна действителност“, се посочва на сайта на наградата "Фрагонар". В журито  участват писатели като носителят на "Гонкур" Матиас Енар и Ален Мабанку, преводачката Якута Аликавазовис, Аньес Коста от парфюмерийната къща "Фрагонар", по чиято идея е учредена наградата, почитатели на литературата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00