Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125-ма депутати гласуваха "за“ отстраняването на председателя на Народното събрание

| обновено на 16.06.22 в 14:50
Снимка: БГНЕС

След дълги и разгорещени дебати, продължили повече от 5 часа, парламентът гласува отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Против освобождаването на председателя на парламента се обявиха 113 депутати, а 125 от общо 239 гласували подкрепиха предложението. Непосредствено преди гласуването Никола Минчев посочи, че в „пленарната зала има ново мнозинство“, което не носи промяна, а ще съхрани модела, който се е надявал да промени.

"При тези условия не съм убеден дали е уместно да остана председател на Народното събрание", коментира вече бившият председател на парламента.

Оставката му беше поискана вчера от парламентарната група на "Има такъв народ", заради системно нарушаване на правилника на Народното събрание и опит да осуети изслушването на външния министър Теодора Генчовска по въпроса, засягащ преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС. 

В същото време, пред парламента се проведе протест в подкрепа на Никола Минчев. Участниците в него определиха Минчев като  "най-почтения и достоен председател на НС, който сме имали".  Събралите се изразиха мнение, че "мафията иска да сложи свои кукли, чиито конци може да дърпа" и че в България се извършва преврат срещу законно избрана власт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05
Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36