Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125-ма депутати гласуваха "за“ отстраняването на председателя на Народното събрание

| обновено на 16.06.22 в 14:50
Снимка: БГНЕС

След дълги и разгорещени дебати, продължили повече от 5 часа, парламентът гласува отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Против освобождаването на председателя на парламента се обявиха 113 депутати, а 125 от общо 239 гласували подкрепиха предложението. Непосредствено преди гласуването Никола Минчев посочи, че в „пленарната зала има ново мнозинство“, което не носи промяна, а ще съхрани модела, който се е надявал да промени.

"При тези условия не съм убеден дали е уместно да остана председател на Народното събрание", коментира вече бившият председател на парламента.

Оставката му беше поискана вчера от парламентарната група на "Има такъв народ", заради системно нарушаване на правилника на Народното събрание и опит да осуети изслушването на външния министър Теодора Генчовска по въпроса, засягащ преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС. 

В същото време, пред парламента се проведе протест в подкрепа на Никола Минчев. Участниците в него определиха Минчев като  "най-почтения и достоен председател на НС, който сме имали".  Събралите се изразиха мнение, че "мафията иска да сложи свои кукли, чиито конци може да дърпа" и че в България се извършва преврат срещу законно избрана власт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45