Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125-ма депутати гласуваха "за“ отстраняването на председателя на Народното събрание

| обновено на 16.06.22 в 14:50
Снимка: БГНЕС

След дълги и разгорещени дебати, продължили повече от 5 часа, парламентът гласува отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Против освобождаването на председателя на парламента се обявиха 113 депутати, а 125 от общо 239 гласували подкрепиха предложението. Непосредствено преди гласуването Никола Минчев посочи, че в „пленарната зала има ново мнозинство“, което не носи промяна, а ще съхрани модела, който се е надявал да промени.

"При тези условия не съм убеден дали е уместно да остана председател на Народното събрание", коментира вече бившият председател на парламента.

Оставката му беше поискана вчера от парламентарната група на "Има такъв народ", заради системно нарушаване на правилника на Народното събрание и опит да осуети изслушването на външния министър Теодора Генчовска по въпроса, засягащ преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС. 

В същото време, пред парламента се проведе протест в подкрепа на Никола Минчев. Участниците в него определиха Минчев като  "най-почтения и достоен председател на НС, който сме имали".  Събралите се изразиха мнение, че "мафията иска да сложи свои кукли, чиито конци може да дърпа" и че в България се извършва преврат срещу законно избрана власт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45