Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Двайсет и три жертви на руски ракетен обстрел в украинския град Виница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 23 души, сред които четири деца, загинаха след руски ракетен обстрел на Виница в централната част на Украйна, а над 100 бяха тежко ранени, съобщи Асошиейтед прес. Според властите в Киев обстрелът е бил целенасочен, тъй като градът е далеч от фронтовите линии. “Руски ракети удариха Виница - обикновен мирен град. Това е акт на руски терор. Това не са хора, а скотове”, заяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение до участниците в конференция в Хага за военните престъпления на Русия и призова за създаването на международен трибунал. 


45 държави подписаха в Хага – седалището на Международния наказателен съд, политическа декларация за съвместно разследване на военните престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс. Те обещаха и да отпуснат 20 млн. евро за подпомагане работата на съда, на службата на главния прокурор в Украйна и на ООН. 


Назначените от Москва власти в частично окупираната от руската армия Запорожка област обявиха, че през септември ще проведат референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. Окупационните власти в съседната Херсонска област също планират референдум за присъединяване към Русия по-късно през годината, отбеляза Ройтерс. 

Очаква се Европейската комисия да призове страните членки на ЕС да въведат мерки за икономия на енергия заради кризата, предизвикана от войната в Украйна, информира Франс прес. Според цитиран от агенцията документ ще бъде отправена препоръка обществени сгради и помещения в държавни предприятия да не се охлаждат до температура под 25 градуса през лятото и да се отопляват до най-много 19 градуса през зимата.

Междувременно директорът на Shell Бен ван Бюрден предупреди, че не е изключено пълно спиране на износа на руски газ за Европа, съобщи Файненшъл таймс. “Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа”, каза той на енергийна конференция в Оксфорд.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28