Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България": Трябва да положим усилия да успокоим страната

Снимка: БГНЕС

Третият мандат трябва да се използва за успокояване в обществото, фокусиране върху проблемите на хората и тяхното решаване, възстановяване на стабилно парламентарно мнозинство. Такава позиция изказаха по време на консултациите с президента Румен Радев за връчване на трети проучвателен мандат представителите на "Демократична България".

"Няма гаранции, че нов цикъл от избори ще роди нов парламент. Тръгвайки към нови избори вървим с много висока степен на вероятност към влошаване на политическата среда, защото кампанията ще бъде поляризираща", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Гледаме на този мандат като на кризисен мандат, мандат на диалога. Задачата на този, който получи тази отговорност, ще бъде да намира допирни точки, да бъде посредник, а не да налага някаква своя гледна точка", посочи още той. Ако "Демократична България" влезе в управлението, тя ще заложи на диалога и ще сведе до минимум условията, които ще поставя. Според ДБ, в последно време политическата класа в България се е увлякла в поставянето на червени линии, без да дава решения. 

Изходът според демократичната коалиция е диалог в рамките на разпадналата се четворна коалиция, но със сериозни изводи от нейния разпад. Трябва да се промени конструкцията й, балансът в нея. Добре е и политическите лидери да отстъпят назад. Носителите на предишния модел, срещу който се обяви новото управление, трябва да излязат от изпълнителната власт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10