Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на солта се провежда днес в Бургас

4
Снимка: архив

В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на  редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 


Повече от 20 години Българска фондация Биоразнообразие и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират специален Панаир на солта около датата на обявяване на Атанасовското езеро за резерват. Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специален акцент ще бъде поставен върху зелената сол – най-новият продукт от лагуната. От какво се произвежда тя, защо е "сол без сол", на какво се дължи силно зеленият й цвят – това са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие, обещават от фондацията. 


Водата на езерото е характерна със своята соленост от от 20 до 27,5%, поради което соленодобивът като производство от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти и разбира се различните видове сол, които се добиват от мястото. Програмата предвижда детски работилници, изложба на карикатури "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, а в края на деня БФБ ще връчи Годишните награди за биоразнообразие и климат в България.

Снимки: lagoon.biodiversity.bg, архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31