Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непълнолетният шофьор на автобуса с мигранти остава в ареста, реши съдът

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Петнайсетгодишният сириец Омар Мохамад Али Аднан, който шофира автобуса с 47 мигранти и отне живота на двама полицаи в Бургас, остава в ареста, реши Окръжният съд в града. Прокурорът Димитър Узунов заяви, че ще пледира за най-строгата мярка, тъй като става въпрос за тежко умишлено престъпление, предвиждащо лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор.

Подсъдимият каза пред съда, че е видял полицейския автомобил в последния момент, натиснал е спирачки, но те не са се задействали. Той се призна за виновен и добави, че престъплението не е умишлено, затова поиска да излезе от следствения арест. Омар няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, предоставени от самия него. Ако се докаже, че е непълнолетен, го грози затвор до 10 години.

Сириецът е споделил на служебния си адвокат Пламен Кунев, че организаторът на трафика се намира в Турция. Омар се е свързал с каналджиите лично. Инструкциите накъде да бъдат закарани мигрантите е получавал директно от човека в южната ни съседка. Според довереното от Омар автобусът във фаталния ден се насочвал от Бургас към една от другите ни граници. Шофьорът е чакал инструкции накъде да тръгне.

Засега няма данни за българи, които да са съдействали.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36