Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само с 20% са по-малко туристите в България в сравнение с предпандемичната 2019 г.

Снимка: bourgas-airport.com

1,1 млн. са чуждестранните туристи, преминали през летище Бургас този сезон. Отрасълът постепенно се възстановява, спадът в сравнение с базовата 2019 г., преди пандемията, е само с 20%, каза в Созопол служебният министър на туризма Илин Димитров пред Даниела Костадинова от БНР Бургас. Германските туристи се задържат на нивата от предишни години, но е регистриран ръст на други пазари като Чехия, Полша, Израел, Великобритания.

С цел популяризиране на туризма в България предстои министерството да обяви конкурс за най-добра снимка "Чудесата на България". Желаещите ще могат да изпращат снимки от красиви кътчета на България, фестивали, места, които биха събудили интерес. Жури ще определи победителите, ще има и награди.

На въпрос на БНР за идеите за забрана на визите за руските туристи Димитров отговори "Туризъм, политика и забрани не могат да стоят в едно изречение. Нашата позиция е, че това е един изключително краен вариант на развой на нещата. Ние сме дали в едно писмо нашите съображения. Към момента малко над 60 хиляди руснаци са посетили България и тях не ги спират нито високите цени на самолетните билети, нито това, че трябва да минават през Истанбул или през Сърбия. За мен не е добра идея да се забраняват визи на когото и да е".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47