Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само с 20% са по-малко туристите в България в сравнение с предпандемичната 2019 г.

Снимка: bourgas-airport.com

1,1 млн. са чуждестранните туристи, преминали през летище Бургас този сезон. Отрасълът постепенно се възстановява, спадът в сравнение с базовата 2019 г., преди пандемията, е само с 20%, каза в Созопол служебният министър на туризма Илин Димитров пред Даниела Костадинова от БНР Бургас. Германските туристи се задържат на нивата от предишни години, но е регистриран ръст на други пазари като Чехия, Полша, Израел, Великобритания.

С цел популяризиране на туризма в България предстои министерството да обяви конкурс за най-добра снимка "Чудесата на България". Желаещите ще могат да изпращат снимки от красиви кътчета на България, фестивали, места, които биха събудили интерес. Жури ще определи победителите, ще има и награди.

На въпрос на БНР за идеите за забрана на визите за руските туристи Димитров отговори "Туризъм, политика и забрани не могат да стоят в едно изречение. Нашата позиция е, че това е един изключително краен вариант на развой на нещата. Ние сме дали в едно писмо нашите съображения. Към момента малко над 60 хиляди руснаци са посетили България и тях не ги спират нито високите цени на самолетните билети, нито това, че трябва да минават през Истанбул или през Сърбия. За мен не е добра идея да се забраняват визи на когото и да е".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10