Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

Снимка: БГНЕС

На церемония в Националния исторически музей, служебният премиер Гълъб Донев отличи бележития филмов режисьор акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. В присъствието на дейци на науката и изкуството, при връчването на наградата министър-председателят отбеляза, че най-добрият урок, който е научил от акад. Стайков, е че човек не трябва никога да губи връзката с другите хора и техните проблеми. От своя страна акад. Стайков, който навърши наскоро 85 години, отбеляза, че наградата го приобщава към творци, към които изпитва дълбоко уважение и преклонение. „Само държава, която отделя внимание към духовната сфера, има бъдеще“, каза още режисьорът по време на церемонията.

Известният филмов режисьор е отличен за своя принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Той е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) и сред основоположниците на кинообразованието в България. Филмите му, сред които трилогията "Хан Аспарух" и "Време разделно", представят България на десетки международни фестивали по цял свят, а самият акад. Стайков е носител на множество награди, а също и на ордена „Академични палми“ на Франция. 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”, учредена през 2000 година, се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15