Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български сателит полетя с първия орбитален полет за 2023 г.

Снимка: nasa.gov

Българска компания, производител на сателити обяви успешното извеждане в орбита на наносателита Platform-2. Българският наносателит полетя към околоземна орбита с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илън Мъск, заедно с още 113 сателита от 24 държави. 

По информация на 24 часа, за 2023 година е планирано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен сателит БалканСат, който трябва да доставя услуги на публичния и на частния сектор чрез системата BalkanSat 30B. Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България и ще може да се използва от държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 6 млн. тона реколта от пшеница очакваме през 2024 г., изнасяме за над 30 държави

Днес в землището на с. Златитрап, област Пловдив, беше даден старт на жътвената кампания в рамките на инициативата "Хляб на мира", обединяваща 12 държави от Централна и Източна Европа. На церемонията министърът на земеделието Георги Тахов..

публикувано на 11.06.24 в 15:30
Снимка: Facebook / Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Езикът на европейското право е в основата на най-старата специализирана магистърска програма в България

В разгара на тазгодишната кандидат студентска кампания сякаш риторичен звучи въпросът - коя ще бъде най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За последните четири години безапелационен избор номер едно в желанията на..

публикувано на 11.06.24 в 10:40

Държавата пое дълг от още 200 млн. евро

Докато в България и Европа брояха бюлетините след парламентарните избор, Министерството на финансите продаде на 10 юни държавен дълг за 400 млн. лв. или почти 200 млн. евро. Обявено бе, че ще се емитират книжа за 200 млн. лв., но в крайна сметка бяха..

публикувано на 11.06.24 в 10:18