Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български самолет, изпратен за ремонт, е блокиран в Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения там на 20 януари 2021 г. за ремонт самолет Ан-30 на българските ВВС, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По договор с държавното предприятие "Украинмаш" на машината трябваше да бъде извършен капитален ремонт и модернизация. България плати около 6 млн. и 130 хил. лева без ДДС /над 3 млн. евро/ с очакване експлоатацията на произведения през 1975 г. самолет да продължи 7 години. Но след началото на войната в Украйна връщането се оказва проблематично, предаде репортерът на БНР Добромир Видев. При посещението си в Украйна преди празниците министър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. „Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск", обясни Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02
Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01