Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български самолет, изпратен за ремонт, е блокиран в Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения там на 20 януари 2021 г. за ремонт самолет Ан-30 на българските ВВС, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По договор с държавното предприятие "Украинмаш" на машината трябваше да бъде извършен капитален ремонт и модернизация. България плати около 6 млн. и 130 хил. лева без ДДС /над 3 млн. евро/ с очакване експлоатацията на произведения през 1975 г. самолет да продължи 7 години. Но след началото на войната в Украйна връщането се оказва проблематично, предаде репортерът на БНР Добромир Видев. При посещението си в Украйна преди празниците министър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. „Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск", обясни Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45