Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Круизен туризъм, висок адреналин, опера сред скалите - Белоградчик очаква успешна 2023 г.

7
Снимка: Туристически Инфо Център Белоградчик

83 хиляди български и 18 хиляди чуждестранни гости е посрещнал Белоградчик през 2022-ра, с което живописният северозападен град почти е достигнал успешната туристическа 2019 година, научаваме от заместник кмета Росен Младенов. Освен това, след вдигане на санитарните ограничения във връзка с Covid-19, сериозно се е повишил и интересът от страна на круизните туристи по река Дунав, които акостират на пристанище Видин и разполагат с 24-часов престой, за да опознаят забележителностите в района.

"Това са круизни туристи с фиксирана програма, те се качват на автобуси от видинското пристанище и пристигат в Белоградчик. Повечето посещават Белоградчишката крепост, а също и Природонаучния музей, а за някои се организират и леки разходки сред Белоградчишките скали.


По-голямата част от тези круизни туристи от Австралия, САЩ, Европа и от Азия са пенсионери. За тях тази ненатоварваща програма е много подходяща. Но за тази година вече получаваме запитвания за по-екстремни изживявания, като конна езда или преходи с АТВ-та. А това означава, че търсенето на тези пътувания расте и вече към нас проявяват интерес и доста по-млади круизни пътешественици"– казва Росен Младенов.


Най-голямото оживление в Белоградчик се очаква да настъпи през август, когато градът отново ще бъде домакин на едно от най-ярките културни събития у нас – фестивала "Опера на върховете". За да се насладят на прекрасните изпълнения на Софийската опера и балет, на фона на магическата красота на скалите, и тази година в Белоградчик ще пристигнат гости от Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, научаваме от Росен Младенов. В района има чудесни възможности за настаняване в малки семейни хотели и къщи за гости. Но изглежда има какво още да се желае в това отношение:

"Усеща се малка липса на легла за нощуване през летния сезон, особено по време на фестивала “Опера на върховете“ и тогава доста от посетителите отсядат в съседните общини, а ние като общинска администрация организираме транспорта с автобуси за спектаклите" – обяснява Младенов.

Извън натоварения сезон обаче не е трудно да откриете свободни места в местните семейни хотели. И едва ли един уикенд ще е достатъчен, за да "пробвате" всички атракции, които се организират. Росен Младенов ги изрежда:


"В Белоградчик се предлага летене с топловъздушен балон, разходка с планински велосипеди, екстремна разходка с  АТВ по определени маршрути, конна езда в село Вещица, летни приключенски лагери в село Стакевци. А за дамите – снимки с феерична рокля сред невероятните скални фигури и уникалната природа. Могат да се дегустират вината на местните винарски изби. Също, отскоро може да се посети т.нар. Червена църква в Боровишкия манастир - там вече има постоянен послушник. Изключително съм удовлетворен, че това са частни инициативи, които не разчитат на държавата и свидетелстват за едно събуждане и повишена инициативност в обществото ни"- каза в заключение заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Снимки: Туристически Инфо Център Белоградчик, Областна администрация - Видин, new.adventure-bg.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31