Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени вече са факт, но и възможност да променим средата си на живот

Горите у нас ще бъдат най-засегнати от повишаването на температурите

Снимка: БГНЕС

Мекото за сезона време и липсата на сняг повдигат тревожния въпрос за климатичните промени и човешката намеса в спасяването на този привидно необратим процес. Още повече че 15-те най-топли години на планетата са регистрирани именно през последните две десетилетия, според данните на WWF.

Климатолозите у нас установяват все по-дълги периоди на засушаване, следвани от бури и наводнения с разрушения и жертви. Южно от Стара планина климатът постепенно се преобразува в средиземноморски, докато на север плодородните земи бавно опустиняват. Снегът пък идва едва след Коледа и количеството вода, с което разполагаме през годината, намалява.


Наистина ли глобалното затопляне вече е факт?

“Като статистическо изражение действително наблюдаваме повишаване на средните температури, но това е тенденция, характерна за целия свят – отговаря климатологът от СУ “Св. Кл. Охридски” гл. ас. Христо Попов. – Налице обаче са регионални различия – на някои места, като Сибир, температурата се увеличава значително повече, докато в други райони около екватора наблюдаваме понижаването ѝ. През изминалия век в северното полукълбо имаме няколко периода, в които температурата е била по-висока, а след това между 1961 и 1990 г. е настъпило захлаждане. Сега живеем в климат, отличаващ се с по-високи средни температури спрямо предходния етап.”

В последните години в страната ни се люшкаме между различни метеорологични крайности – включително оскъдна снежна покривка посред зима, както е сега, в планините. Климатологът потвърждава, че в момента времето наистина е малко по-топло от обичайното, но уверява, че в края на месеца ще усетим зимата. А що се отнася до останалите аномалии на времето:

“Това донякъде е свързано с климатичните промени – продължава Христо Попов. – Всъщност подобно редуване на засушавания с резки наводнения и поройни валежи са регистрирани през последните сто години – например в периода 1931-1960 г., както и в по-ранния между 1928 и 1930 г. Така че от гледна точка на века, в който живеем, това не е толкова нетипично. По-скоро климатичната система се завръща към начина на функциониране през този по-предишен период, който отдавна е отминал и много хора вече не го помнят.”

И въпреки успокояващата прилика с отминали периоди, климатологът е убеден, че в следващите сто години затоплянето ще продължи. А сред от най-засегнатите екосистеми от промените в климата у нас ще бъдат горите, казва доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет.

“България е една от страните в Южна Европа, и според климатичните модели можем да очакваме доста неприятни изменения – по-чести суши, горещи вълни през летните периоди, промяна на режима на валежите в някои месеци, общо повишаване на температурите – добавя той. – Всичко това се очаква да окаже много сериозен ефект, особено върху природните екосистеми, и събития като случилото се под южните склонове на Балкана (наводнението в карловските села през септември м.г. – бел. ред.) да зачестят. Така че подобни екстремни прояви на климата могат неприятно да се отразят и върху начина ни на живот.”

Голяма част от територията ни е с изцяло горски системи – например разположения под Видин район, както и около Стара планина и Родопите, където животът на хората зависи изцяло от горите. Затова и, според специалиста, е логично тези екосистеми най-много да пострадат.

Друго, което ще бъде сериозно засегнато, е земеделието – изтъква Момчил Панайотов. – Там обаче съществуват някакви варианти за реакция и чрез поливане, промяна на културите да се постигне по-бърза адаптация. Докато в горите адаптацията става много бавно, тъй като те са дълговечни системи и не може от днес за утре да сменим видовия състав на дърветата. Така че доста неприятни очаквания имаме за някои дървесни видове и това буди притеснение.”


И все пак може ли да се направи нещо? Оказва се, че да – опазване на старите гори и намаляване на дърводобива в тях, добро планиране на дейностите в горите, залесяване на нови гори... И макар България да се намира в един от най-сухите райони в Европа и да е застрашена от продължителни засушавания, Христо Попов съзира възможности във всяко събитие в природата. Според него затоплянето на климата би могло да се разглежда като шанс за отглеждането на култури, които обичат топлината. Освен това процесът да се превърне в повод да вземем мерки за опазване и пълноценно използване на водните ресурси, както и да намалим въглеродните емисии, ако искаме качествено да променим средата си на живот.

Текст: Диана Цанкова (по интервюта на Чавдар Златев, БНР-Ст. Загора и на Йорданка Петрова, БНР-Видин)

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28