Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разселването на елени в Родопите

Снимка: rewilding-rhodopes.com

17 благородни елена и 96 елена лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима, съобщават от Фондация "По-диви Родопи". Животните са под постоянно наблюдение и няма да бъдат ловувани в следващите 5 години. С тях общият брой на нови елени от двата вида, пуснати на свобода в планината за последните десет години, надхвърля 650. Това представлява най-мащабното реинтродуциране на елени в България. "Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", обяснява Стефан Аврамов, експерт в "По-диви Родопи". До края на февруари тази година предстои да бъдат разселени още 35 благородни елена в района, чието биологично разнообразие е едно от най-запазените в Европа.

Популациите от елени, заедно с другите тревопасни животни, помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, категорични са експертите на фондацията. Те са в пряка връзка и с желанието за увеличаване на популацията от лешояди в Родопите.


Благородният елен и еленът лопатар са били широко разпространени в миналото по българските земи. Лопатарът е изобразен върху различни ювелирни предмети от епохата на траките, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие, като в началото на миналият век е започнало възстановяването на вида в България. През 90-те години на XX век  числеността на благородния елен е критично намалена заради бума на бракониерството у нас, но в последните години видът бавно се възстановява на територията на цялата страна.

Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи планинари и фотографи и според природозащитниците увеличаването на популацията им ще спомогне за утвърждаването на района като целогодишно предпочитана туристическа дестинация.

Крайната цел на екипа на Фондация "По-диви Родопи" е след пет години в Източните Родопи да има поне 50 свободно живеещи благородни елена и 300 елена лопатари.

Снимки: Фондация "По-диви Родопи"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна". По думите на Главчев,..

публикувано на 04.07.24 в 12:28

България отново ще се пренесе в духа на Tour de France

За втора поредна година България ще бъде домакин на събитието L'Etape by Tour de France, което ще се проведе в района около Велинград. На участниците ще бъдат предложени две дистанции – 102 и 57 километра, които ще включват и едно трудно..

публикувано на 04.07.24 в 08:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35