Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пострадалата от разрушителните земетресения Сирия има недостиг на лекари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сирия, оцелелите след разрушителното земетресение живеят в страх, спят навън при минусови температури без годна вода за пиене. В интервю за БНТ, д-р Мохамед Алибрахим - лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София разказва от Алепо, как холерата се разпространява наравно с глада, страха и несигурността, които разкъсват страната вече 12 години. По думите му, сирийският народ се е мобилизирал в тези тежки условия, за да осигури хранителни продукти и одеяла на пострадалите, но има недостиг на лекари, медицински сестри и парамедици. На 16 февруари, български военно транспортен самолет "Спартан", натоварен с близо 4,5 тона хуманитарна помощ на борда, кацна на летището в Бейрут, Ливан, откъдето бе придвижена със сухоземен транспорт до Сирия. От Ливан самолетът се отправи към Турция и прибра медицинските екипи от ВМА, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, също пострадала от земетресенията. След 11 дена неуморна работа сред отломките, и българските пожарникари, участвали в спасителна мисия в Турция се завърнаха в България. Там се включват близо 80 българи спасители от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Междувременно ново земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер е разтърсило снощи турската провинция Хатай, в югоизточната част на страната, съобщи Aljazeera. Източникът се е намирал в морето на дълбочина девет километра, на пет километра от брега. Според информация на турската правителствена служба за управление на извънредни ситуации (AFAD), на 6 февруари Турция е била разтърсена от няколко опустошителни земетресения, последвани от 1891 вторични труса. По думите на ръководителя на европейския офис на СЗО Ханс Клуге, земетресенията в Турция и Сирия са едни от най-тежките природни бедствия сполетели региона от един век насам. По последни данни, жертвите са над 42 000 души. Спасителите продължават да откриват оцелели в руините, като последните са двама мъже в провинция Хатай, прекарали 261 часа под отломките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15