Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови пакети военна помощ за Украйна от Запада

Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Снимка: zsu.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата "Рамщайн". Помощите включват боеприпаси, танкове и артилерийски установки. Канадски военни, съвместно с военни от Полша и Норвегия обучават в Полша украински войници за работа с танковете Leopard, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. 
В Черно море са локализирани 9 руски бойни кораба, два от които - ракетоносители, съобщават от Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. През изминалото денонощие са нанесени 11 ракетни и 16 авиационни удара, четири от атаките са по обекти на гражданската инфраструктура в Запорожието, съобщава УНИАН. Активни боеве се водят в направленията към Бахмут и Авдеевка.
За първи път на поста президент на Русия Владимир Путин е посетил Мариупол, Донецка област, предаде ТАСС. Той е пристигнал в града с хеликоптер и е посетил няколко обекта в града. Преди това той посети и Крим за 9-ата годишнина от руската окупация на полуострова.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Турското радио и телевизия, обяви, че споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, срокът на което изтече днес, е удължено с 60 дни. Ердоган отбеляза, че споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 25 млн. тона зърно и други земеделски продукти от жизненоважно значение за стабилността на глобалните доставки на храни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35