Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В защита на Украйна се сражава батальон от украински българи

Татяна Станева
Снимка: Ангелина Пискова

Батальон базиран в Болград и съставен предимно от украински българи се сражава за Украйна срещу Русия, каза пред БНР украинската българка Татяна Станева - сценарист, режисьор и продуцент на филма "Място на силата". Лентата проследява съдбата и живота на бесарабските българи и беше показана в българското посолство в Брюксел. Авторката отхвърли пропагандното твърдение разпространявано в България, че украинските българи са разделени по отношение на руската агресия.

"Снимах по цяла Бесарабия, познавам много хора. Сред моите приятели нямам нито един русофил. Не знам откъде ги вадят, откъде ги взимат. Сигурно има такива. Но няма по-голямо доказателство от загиналите герои – българи, които умират за свободна Украйна. На 24 март ще имаме благотворителен търг, на който събираме  средства за 88-ия батальон, който е базиран в Болград и който се състои предимно от българи", каза Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30