Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазването на българската програма по радио SBS обедини диаспората ни в Австралия

Снимка: БТА

След като в началото на месец март стана известно, че Австралийското обществено радио и телевизия (SBS) се готви да закрие програмата си на български език, сънародниците ни зад океана не спират да търсят начини това да не се случи. До момента, в организираната от местните български дружества петиция, са се подписали над 1300 души.

Българската диаспора е обединена, както никога досега, в битката си за спасението на своята програма. През последните седмици са изпратени поредица от писма до медии и институции, които имат отношение към езиковото и културното многообразие в Австралия. "Засега нямаме позитивен отговор, но не сме се отказали" – казва Фили Ладжман,  изп. директор на българската секция на SBS и допълва:

Фили Ладжман
"Освен че се опитваме да стигнем до вниманието на борда на SBS, искаме да стигнем и до различни членове на парламента на федерално и на щатско ниво,за да обърнем внимание на това, че една малка общност в Австралия е изключително силно засегната от такава стъпка. Става дума за закриване на програма, която е съществувала в ефира на Австралия 46 години и с която българската общност не само е свикнала, но и има нужда от нея. Защото тази програма е обект на национално самосъзнание и на това, че българският език трябва да го има между всички други езици в Австралия."

По официални данни, около 2800 са говорещите български език жители на Австралия. Ръководството на SBS радио счита, че българската аудитория на континента е твърде малобройна и не покрива критериите за радиоразпространение. Освен това общността е добре интегрирана, с добро владеене на английски език, с високи доходи и с малък брой възрастна аудитория.

Това обаче не може да бъде основателна причина да се лишат толкова много хора от достъп до информация на родния им език, категорична е Соня Арабаджиева, ръководител на фолклорна група "Българи" в Мелбърн:

"Когато на 1 март дойде шокиращата новина, че нашата програма на български език е застрашена от спиране, започнахме да се обаждаме едни на други и да търсим начин – какво да направим, с какво да помогнем и как да се защитим. Защото ако веднъж замлъкне българският глас в Австралия, така далеко от родината, много трудно отново ще проговори. И всички ние се чувстваме отговорни като българи да защитим нашия национален интерес. Изгуби ли се езикът, се подронват и устоите на културата, на традициите, на фолклора и на всичко. Така че нашата първа реакция беше "Трябва да напишем официално писмо, което да изпратим до ръководството на SBS радио", каза Соня Арабаджиева.

Запазването на седмичната едночасова програма на български се е превърнало в кауза на сънародниците ни в Австралия. Тя е много важна, особено за по-старото поколение българи в страната, които не владеят добре английски, а също и за новодошлите, които имат нужда от информация за устройване, твърди Соня Арабаджиева.

Очаква се българската програма да бъде спряна от 1 май т.г. Останалите пет езика, които не отговарят на критериите на радио SBS са албански, фински, румънски, словашки и словенски.

Снимки: БТА, личен архив
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20