Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен, откъдето започва България

Шуменска крепост
Снимка: bulgariatravel.org

"Оттука започва България – пет пръста в железен юмрук. 

Обвързани с древно предание, калени в поход и труд!"

Така започва химнът на град Шумен, възпяващ епичното начало на Българската държава, основана през 681 г., в околностите на днешния град. Наблизо са разпилени останките от древните български столици Плиска и Велики Преслав. А само на 17 км от центъра на Шумен, високо в скалите, е изваян Мадарският конник” – единственият в Европа монументален каменен релеф от VIII в., включен в листа на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Конникът е част от историко-археологическия резерват "Мадара", известен още като "Българската Троя", заради невероятното богатство от  паметници от IV хилядолетие пр. Хр. до XV век. Районът е осеян със скални манастири от ранното средновековие, както и с природни забележителности, достъпни чрез специални маршрути.


Светлана Джанкова от местния Туристически информационен център ни препоръчва да се качим на Шуменското плато:

"На територията на Шуменското плато се намират два скални манастира - Константиновият и Ханкрумовският. Всеки един от тях е свързан с различни периоди от отшелническия живот по нашите земи. Част от скалните ни манастири са от VIII в., а другите са от XIV в. и са свързани с исихазма.

Костадинов манастир

Не по-малък интерес представлява изграденият, в чест на 1300 годишнината от основаването на България, паметник „Създатели на българската държава“. Освен това, на платото се намира Шуменската крепост, откъдето е започнал да се развива днешният град“, добавя Светлана Джанкова.

Крепостта е разрушена през 1444 година. В наши дни, малка част от нея е възстановена. Има музей, в който са изложени открити на територията ѝ артефакти, в т.ч. и надпис от XIV в., споменаващ за първи път името на днешния град Шумен. Гледката, която се открива от върха на крепостта, е още една причина да я посетите:

"От крепостта, като на длан, се разкрива целият град. Вижда се добре запазената му част, с османските паметници на архитектурата, часовниковата кула, чешмите, безистенът - най-старата сграда в нашия град, създадена от Дубровнически търговци през XVI в., както и много храмове на различни религии, защото в Шумен има толерантност между представителите на различните общности", казва Светлана Джанкова.

Ако обичате природата и пешеходните преходи, тази част на Североизточна България ще ви се стори рай – природни резервати, изпъстрени с дъхави цветя и билки, пещери и карстови образувания, стрелнали се към небето скали, над които кръжат редки видове птици…

Природен парк „Шуменско плато“

"Напролет идват туристи, за да наблюдават цъфтенето на орхидеите" - казва Светлана Джанкова и препоръчва да се обърнете към дирекцията на Шуменското плато, откъдето ще ви предоставят услугите на планински водач или специални карти с маршрутите до археологическите и природните чудеса в околностите.

Вижте още:

Снимки: ТИЦ Шумен, Любомир Лазаров, bulgariatravel.org

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31