Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накрай света: Българският фолклор като страст и вдъхновение за сънародниците ни в Австралия

10
Снимка: Facebook/BulgariInMelbourne

"Мисля си, че българският фолклор е в кръвта ни, той ни е генетично заложен" – така започна разговорът ни с една родолюбива българка накрай света, която успява да приобщи поколения сънародници към народните ни танци и традиции. От десетина години Соня Арабаджиева живее и работи в австралийския град Мелбърн. Тя е основател и ръководител на "Българи" – най-големият нашенски фолклорен ансамбъл в Тихоокеанския регион, наброяващ над 30 души. Преди да се установи в Австралия, Соня е живяла дълги години в Нова Зеландия, където пък основава група "Български рози".

Оказва се, че фолклорът е нишката, която свързва българските общности в тази част на света с далечната родина. Неслучайно във всеки по-голям австралийски град има нашенска фолклорна група. "В Мелбърн имаме още една група – "Хоро", в Бризбън е група "Здравец", в Аделаида е "Китка", в Пърт е "Вито хоро", а в Сидни са "Български ритми". Отделно имаме "Български рози" в Нова Зеландия", изрежда с нескрита гордост Соня. Казва, че всяка репетиция с групата ѝ я зарежда с невероятна енергия. И още:

"Аз мисля, че в тази група идват всички хора, които имат големи любящи България сърца. Мисля, че ние в тази група, открихме своите души – сестри. Хората в група "Българи" са моето второ семейство. Уникален е климатът и приятелските отношения, които ни свързват. Заедно с любовта към родината и към родния фолклор, ние наистина правим чудеса! И да, ние отделяме време и средства, и то много, за да живеем с българския фолклор накрай света!"

Соня танцува от 5-годишна. Преминала е през всички детски и юношески състави в родния ѝ град Кюстендил. Повече от 23 години тя работи като начален учител в България, но през 2005 г., заедно със семейството си, емигрира в Окланд, Нова Зеландия. По-късно се премества да живее и работи в Мелбърн. Групата "Българи", която тя основава и ръководи, редовно представя България на местни фолклорни фестивали в Австралия. Заедно с още няколко наши сънародници зад океана, през 2019 г. Соня организира Първия Общобългарски фестивал на българските дружества, училища и групи за роден фолклор, който се проведе в Мелбърн.


Фестивалът събра на една сцена десетки български танцьори от цяла Австралия и Нова Зеландия. През 2022 г., по повод 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Австралия, в Мелбърн се състоя и второто издание на Общобългарския фестивал. Междувременно Соня и нейните съмишленици от "Българи" не спират да пътуват из континента и да популяризират далечната родина.

"Толкова сме заети, вие не можете да си представите! Има месеци, в които буквално всеки уикенд имаме изява. Това са четири съботи и недели, понякога и петък, ако сме извън Мелбърн. Ние летим, плащаме хотели или пътуваме по 8-10 часа с колите, само и само да излезем на сцена и да покажем на австралийското мултикултурно общество нашите прекрасни красиви български танци, носии, обреди, обичаи… Освен това фолклорна група "Българи" участва всяка година на Националния мултикултурен фестивал, който се провежда в столицата Канбера. И това е наша чест и наша най-висока награда! На тазгодишното му издание отново представихме България, и то в петък вечерта в най-гледаното време с 40-минутна програма, без да спираме, близо 30 човека на сцена, 10 от които – деца", каза в заключение Соня Арабаджиева.


Снимки: Facebook/BulgariInMelbourne, личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20