Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босилеград почетоха паметта на български военни и откриха изложба на БАН

Снимка: glaspress.rs

Представители на Културно-информационен център „Босилеград“, на Демократичния съюз на българите и на Сдружение „Глас“ почетоха паметта на петима български офицери от Шести конен полк и поднесоха цветя в Босилеград пред паметните плочи на българските военни.

Полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков, подпоручик Контев и вахмистър Христо Владов губят живота си, след като на 28 юни 1913 г. се сблъскват в центъра на Босилеград със сръбски военни от Десети пехотен полк. В сражението падат жертви и от двете страни. Петимата български офицери са пленени и разстреляни, въпреки международните конвенции. Събитията са документирани в Карнегиевата анкета. През 2013 г. по повод стогодишнината от събитията през Междусъюзническата война, български организации от Босилеград поставиха паметни плочи с имената на офицерите и от десет години почитат паметта им. 

На 28 юни, когато в Сърбия се чества Видовден Институтът за етнология и фолклористика при Българската академия на науките (БАН) трябваше да открие в салона на Културно-информационен център „Босилеград” изложба на тема „Българско културно наследство в чужбина: места и практики“. Председателят на Културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов съобщи за БГ Свят на БТА, че те са били спрени от служители на Граничен контролно-пропускателен пункт „Рибарци – Олтоманци“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44