Често мюсюлманският празник Курбан байрам се свързва с колене на животно. Но смисълът не е в това да се пролее кръв, казва Шевкие Чакър, колега от предаванията на турски език на Радио България. Това е жертвоприношение с дълбок смисъл – обяснява тя и разказва:
"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: „Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!“. И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: „Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!“. И оттогава мюсюлманите колят курбан.“
Курбанът винаги се дава от сърце. Затова за жертвоприношението се избира най-здравото и най-хубавото животно в стадото. Вярата на мюсюлманите е, че в задгробния живот курбанът ще ги пренесе в рая. Т.е., ако през живота си са принесли курбан, то същото животно ще ги пренесе и в рая.
И още нещо много важно, на което обръща внимание Шевкие Чакър:
"Когато се заколи курбанът, една част от месото отива при бедните, другата част се раздава на съседи и близки, а третата – остава в семейството. Няма значение дали съседът е мюсюлманин, най-важното послание на Курбан Байрама е споделянето, чувството за съпричастност, както и опрощението. Иска се и се дава прошка...".
И до днес е жива традицията на Курбан байрам да се раздават бонбони на децата, което прави празника за тях още по-вълнуващ. Има и още много символи и послания на Курбан байрам, за които можете да чуете в звуковия файл по-горе, а за подробности - слушайте Шевкие Чакър в предаването „България днес“ на Радио България, след 19:00 часа.
Снимки: БНР, БГНЕС, архив
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..