Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист от Радио България – герой на филм за българите в Албания

Автор на филма е Бойко Василев от БНТ

6
Бойко Василев и Костандина Бело в БНР
Снимка: Красимир Мартинов

Колежката от албанската секция на Радио България Костандина Раки Бело е един от основните герои във филма на журналиста от БНТ Бойко Василев "Браточенди. Гласове от Албания". Документалната лента е част от рубриката "В кадър" на обществената телевизия, а в нея Бойко Василев и операторът Михаил Врабчев се срещат с различни хора в балканската държава, олицетворяващи връзката с България.


Костандина – бабата на нашата Костандина, цял живот говори само на родния български език, макар че е видяла България едва като възрастна. Синът ѝ Раки е завършил в Благоевград и днес изследва и преподава български и албански език. Внучката ѝ учи право в София и прави български новини на албански по Радио България. Говорът на семейство Бело пази следи от времето на светите братя Кирил и Методий. Не случайно тяхната дума за "братовчеди" е "браточенди"… Това е част от историята, разказана във филма "Браточенди. Гласове от Албания".

Гледайте филма тук

22-годишната Костандина Бело е родена в Благоевград, от няколко години се занимава професионално с превод от и на албански език. Носител е на няколко награди за превод на поезия, а нейно дело е и албанската версия на романа "Песента на Славея" на Стефан Иванов. Костандина има опит и като водещ на новини на български език в Албанската радио и телевизия. Понастоящем следва право в СУ "Св. Климент Охридски". От ноември 2022 г. е част от албанската редакция на Радио България.



По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14