Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъновистите посрещат в Рила своята Слънчева Нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Хиляди последователи на Бялото братство от цял свят се събраха в района на Седемте рилски езера за ежегодния си лагер и да посрещнат своята Слънчева Нова година. Днес край езерото "Бъбрека" те ще извият ритуалния си танц "Паневритмия". Всички танцуващи са облечени в бяло. "Понякога туристите са повече от последователите. Много от тях идват и също лагеруват в планината, защото за тях празничната паневритмия е атракция", разказа пред БТА Георги Георгиев от братството.

Според завещаната от българския духовен учител Петър Дънов традиция неговите последователи - Бяло братство, посрещат изгрева на т. нар. Молитвен хълм в Рила, откъдето отправят първите си сутрешни молитви към Слънцето. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите лъчи на Слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Снимки: ЕПА/БГНЕС-архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05
Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15

В 15 области на Северна България се задават опасни валежи

В четвъртък , 13 юни, до обяд ще е предимно слънчево, след което ще се заоблачи и първо в планините, а после и над цялата страна ще превалява. На север има условия за интензивни валежи и градушки, поради което е обявен жълт код за очаквани опасни..

публикувано на 12.06.24 в 19:35