Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград – столицата на бесарабските българи, отбелязва Деня на основаването си

Снимка: Асоциация на българите в Украйна

Днес жителите на Болград столицата на бесарабските българи, отбелязват Деня на нейното основаване. Българите населяват различни селища в Одеска област, Украйна. Техният брой в Болград обаче надвишава 80.8% от населението там, затова градът е считан за неофициална столица на бесарабските българи, съобщава Асоциацията на българите в Украйна. 

Болград е основан през 1821 г. от българи-бежанци, настанили се там под предводителството на ген. Иван Инзов. Той се счита за основател на града. И до днес в Болград функционира първата българска гимназия "Георги Сава Раковски", отворила врати през 1859 г. Идеята за създаването ѝ принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин.

На 20 октомври 2012 г. в Болград е открит паметник на българските опълченци – участници в Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г. Мемориалът е единствен подобен паметник извън пределите на България. Макар и далеч от прародината си, българите там успяват грижливо да запазят традициите, песните, обичаите, да запазят силния дух и самочувствието си на българи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36