Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград – столицата на бесарабските българи, отбелязва Деня на основаването си

Снимка: Асоциация на българите в Украйна

Днес жителите на Болград столицата на бесарабските българи, отбелязват Деня на нейното основаване. Българите населяват различни селища в Одеска област, Украйна. Техният брой в Болград обаче надвишава 80.8% от населението там, затова градът е считан за неофициална столица на бесарабските българи, съобщава Асоциацията на българите в Украйна. 

Болград е основан през 1821 г. от българи-бежанци, настанили се там под предводителството на ген. Иван Инзов. Той се счита за основател на града. И до днес в Болград функционира първата българска гимназия "Георги Сава Раковски", отворила врати през 1859 г. Идеята за създаването ѝ принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин.

На 20 октомври 2012 г. в Болград е открит паметник на българските опълченци – участници в Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г. Мемориалът е единствен подобен паметник извън пределите на България. Макар и далеч от прародината си, българите там успяват грижливо да запазят традициите, песните, обичаите, да запазят силния дух и самочувствието си на българи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

„Малко българско училище“ в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център „Малката България“. Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53
Митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай

Българите в Дубай създадоха своя църковна община носеща името на Св. Иван Рилски

С благословението на Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна църква митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай. Двамата владици са на..

публикувано на 16.06.24 в 12:58
Проф. д-р Антон Андонов

Семинар по български фолклорни танци в израелския град Бат Ям

Семинар по български народни танци ще се проведе днес в град Бат Ям в Израел (ул. „Хавива райк“, №3) от 18,30 ч. Ще го води проф. Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив..

публикувано на 16.06.24 в 06:10