Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потоп и бедстващи хора в община Царево

Снимка: БНР-Бургас

Кметът на Царево Георги Лапчев обяви бедствено положение в своята община заради наводнения и интензивни валежи, съобщи Областната дирекция на МВР-Бургас. На спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси. Двама души са загинали, а един се издирва след проливните дъждове в района на Царево, съобщиха от МВР.  Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горни етажи, за да не станат жертва на наводнението. От община Царево призовават хората да не напускат домовете, да не се движат с автомобили, защото подходите навсякъде са затворени. Напълно откъснати, заради разрушени мостове, са Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово.
В къмпинг “Нестинарка” много от приземните етажи на сградите са наводнени. Под вода са къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, както и странджанското село Кости. В морето са отнесени няколко автомобила. Организирана е евакуация за най-тежко засегнатите райони. Хората се призовават да не се евакуират сами. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена. Затворен е и пътят Ахтопол-Царево. Мостът на пътя от Ахтопол - Царево е пропаднал. Реките Караагач и Ропотамо преливат. Звената на МРРБ работят в денонощен режим до овладяване на бедствената ситуация.
Най-значителни количества валежи са измерени в с. Кости - 330 л/кв. м., казаха за БНТ от НИМХ. Тази сутрин воден смерч беше наблюдаван в района на Тюленово, община Шабла, Североизточна България. Явлението беше заснето и публикувано от Meteo Balkans.
Около 15 литра на квадратен метър са падналите валежи над Бургас. Там обстановката е спокойна - реките там са почистени и поемат нормално водните потоци. Община Бургас следи ситуацията и при опасност е готова да реагира, предава БНР Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път в българската експедиция до Антарктида ще има и учени от Гърция

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 33-ата българска експедиция до Антарктида. На церемонията в президентството знамето прие ръководителят на полярниците ни проф. Христо Пимпирев. За трета поредна година нашата..

публикувано на 21.10.24 в 15:15
Ген. Явор Матеев

България и Румъния ще командват регионален щаб на специалните операции на НАТО

От понеделник предстои да преминем последния етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи пред журналисти ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. За първи път..

публикувано на 21.10.24 в 06:00

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в София – около 0°, а максималните –..

публикувано на 20.10.24 в 18:30