Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Пекин художникът Валентин Йорданов гледа към фестивала "Животът е красив" в Лас Вегас

Свой прочит на темата "Изкуството, водещо в бъдещето" представи българският художник Валентин Йорданов на 23-ото издание на Пекин Арт Експо 2023 (Beijing Art Expo), едно от най-големите културни събития в Китай, провело се в началото на месеца. Повече от десетилетие Валентин Йорданов живее и твори в САЩ.

"Серията от творби отразява динамичния свят, в който живеем – от момента, в който светът се затвори, до днес, когато всичко е по-бързо и всеки е навсякъде", каза творецът в интервю за Радио България след участието си на мащабното международно арт-събитие в Пекин.


"Аз представих 9 картини с голям мащаб, някои от които бяха 2 на 2 метра големи – допълва Валентин Йорданов, уточнявайки, че шест от творбите му са били създадени специално за тази изложба. – След като аранжирахме картините с моя куратор и галерист в Пекин, организаторите ми споделиха, че това е една от най-големите български прояви в Пекин и на този арт форум за последните 22 години. Също така ми казаха, че ще гледат и в бъдеще за още български изяви и творци – те бяха много доволни, тъй като всички хора, които са посетили павилиона са били много любопитни към картините, откъде идват. Също така поставихме голям постер на стената с моето изображение, с информация за България, за картините."


Художникът не крие, че Азия е нов хоризонт пред него – това е един от модерните центрове за представяне на изкуство, тъй като изобилства от ценители и колекционери. Именно затова в момента обмисля самостоятелна изложба в Пекин, предстои му участие и в арт-шоу в Сеул. Преди това обаче, ще се включи във фестивала "Животът е красив" (Life is Beautiful Festival), от 22 до 24 септември в Лас Вегас. Поканата за това събитие дошла точно когато започнал работата по нов, интересен проект:

"Аз започнах да работя по няколко картини с LED светлини, защото в повечето творби вземам вдъхновение от Лас Вегас – от града, от светлините. Започнах да правя инсталации с платформи, светлини и рисунки и точно в този момент, един от най-големите фестивали в Невада – „Животът е красив“, който ще затвори централната част от Лас Вегас, ме попитаха дали искам да участвам в 10-ото издание на форума. Това е чудесна възможност. Там ще направя една работа 3 на 3 метра с LED светлини, много абстрактни урбанистични цветни елементи, много динамични също така – вкарах и някои елементи от планините наоколо."

Вижте още:

Интервю: Мария Самичкова

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20