Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри споразумението с енергетиците

| обновено на 04.10.23 в 17:37
Снимка: БТА

Парламентът одобри след 3-часови дебати Споразумението между премиера Николай Денков, представители на правителството, депутати от партиите на управляващите и представители на синдикалните организации в сектора "Енергетика", което беше сключено вчера след 7-часови преговори. Документът беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против гласуваха от "Възраждане", БСП, ИТН и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

Опозицията обвини управляващите, че приемат неизгодни за България условия на Брюксел, не защитават интересите на протестиращите енергетици и миньори и унищожават българския енергиен сектор. Те смятат, че записаното в споразумението е неясно и обещания без никакви гаранции, целящи само успокояване на напрежението сред енергетиците. 

От "Възраждане" обявиха в кулоарите, че започват консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". 

С документа, утвърден от парламента, се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа, съобщават от пресслужбата на Парламента. 

Възлага се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на ЕК с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор „Енергетика“ за недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг. 

Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа.  

Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.  

Записано е отпадане от териториални планове за справедлив преход на предприятия за конверсия на въглищните региони. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00