Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда българо-френски бизнес форум

Снимка: БТА

Делегация от над 100 френски фирми е в София, съобщиха от Френско-българската търговска и индустриална камара. Това е най-голямата досега делегация от френски предприемачи, която посещава България в търсене на партньори, посочват от посолството на Франция. Френските фирми с интереси в секторите "Текстил и мода", "Храни", "Роботика", "Металургия", "Въздушен транспорт", "Логистика" и реиндустриални производства са на опознавателна мисия в България до 13 октомври, съобщи Българската стопанска камара. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" - каза той.

Стокообменът между Франция и България е 2,6 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение от 22,5% спрямо 2021 г. Франция е 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3% от българския внос. Според френските данни търговският дефицит на Франция с България е 266 млн. евро за 2022 г. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася главно автомобили. Френските инвестиции в България са малко над 1 млрд. евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58