Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските неделни училища ще събират "Неразказаните истории на българите“

Снимка: БТА

Форум за представяне на Националната програма "Неразказаните истории на българите" се проведе в българското посолството в Букурещ. “Нямаше по-естествено място за началото на тази великолепна идея. Животът, съдбата и делото на всички най-велики личности от българската история през XIX век са свързани с Букурещ” - заяви пред участниците посланик Радко Влайков.


“Неразказаните истории на българите“ ще е част от нашия изключително богат национален капитал” - подчерта образователният министър Галин Цоков. Той допълни, че целта е чрез създаване на общ дигитален архив да се съхрани българщината и да се възпита в младите родолюбието към България, независимо къде се намират по света. Програмата променя модела на образование, учениците стават активната страна, за да могат да разкажат своите местни истории, обясни Цоков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50