Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да инсталира софтуер на машините

Михаил Стойнов
Снимка: БГНЕС

Софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код (т. е. публичен) съгласно Изборния кодекс. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов във връзка със събитията от 25 октомври, описани в справката на ДАНС, която предизвика скандал с машините за гласуване, предаде БНТ.
"Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата причина, че той поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината", каза Стойнов. "Аз съм тук заради уменията си като IT специалист, имам мандат от моя министър да проверя целия този процес (на машинното гласуване) и да го управлявам. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична държава, без да сте погледнали това, което подписвате и удостоверявате?", отбеляза още той и подчерта, че единствено ЦИК може да инсталира софтуер на машините.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40