Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишната мецана Диана вече спи своя зимен сън в старозагорския зоопарк

Снимка: starazagora.bg

14-годишната кафява мечка Диана спи от десетина дни своя зимен сън. Тя е един от деветте представители на този вид животни, отглеждани с много обич и грижа в старозагорския зоопарк. Тук живее и една от най-възрастните мечки обитателки на зоопарк в България – 26-годишната Белла. С изключение на Диана обаче всички останали мецани в парка са будни.

"Мечките, които не са родени в природата, пропускат изпадането в хибернация – което наричаме зимен сън. Условията, които са създадени в местообитанието на Диана се доближават максимално до естествения хабитат на кафявата мечка, което благоприятства заспиването ѝ в зимните месеци“, уточнява д-р Ивелина Илиева, ръководител на зоопарка.

От зоопарка публикуваха видео как Диана се готви за своя зимен сън.

Въпреки че през студените месеци те стават по-лениви и по-бавни, не всички мецани в старозагорския парк изпадат в хибернация. Най-вероятно, те не могат да заспят през зимата заради постоянното човешко присъствие и ежедневните грижи, които персоналът полага за тях. През есенните месеци една мечка консумира средно около 20 кг храна на ден. Това огромно количество й е необходимо, за да прекара зимата в бърлогата си на топло. Към момента не е ясно дали Диана ще бъде последвана от нейните посестрими в света на мечите сънища.

Снимки и видео: starazagora.bg, Facebook / Zoo Stara Zagora

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34