Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

16
Крепостта „Баба Вида”
Снимка: vidin.bg

"Открийте крепостта "Баба Вида" най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница – сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – така една от водещите круизни компании по река Дунав рекламира град Видин сред своите клиенти.


Напоследък в пристанищния ни град пускат котва все повече кораби, кой от кой по-модерни и луксозни, плаващи под флага на различни държави. До края на октомври във Видин са акостирали 278 кораба с круизни туристи. За пръв път сезонът ще приключи не през ноември, а в края на декември, когато се очаква да акостира и последният круизен кораб за 2023 г., показва справка на пристанищната администрация. Речните пътешественици пребивават във Видин от няколко часа до два дни, а присъствието им се отразява благоприятно на местния туризъм. "От началото на сезона до момента сме посрещнали близо 50 хиляди круизни гости" – казва Цецка Цокова от община Видин пред Радио България и добавя:

"Основно това са туристи от САЩ, Германия, Австрия. В по-малка степен имаме и гости от някои азиатски държави, както и от Италия, Канада и дори от далечна Нова Зеландия. Те тръгват най-често от някое германско или австрийско пристанище и оттам започва пътуването им по Дунав, а Видин е първата им спирка в България. В зависимост от програмата им, те стигат и до Русе."


Речните маршрути са изключително популярни сред по-възрастните туристи става дума за заможни над 65-годишни чужденци, които пътуват с половинките си в търсене на преживявания и досег с различни култури. Круизите им по Дунав са с продължителност от 7-9 дена и струват средно между 2 600 и 3 400 щ.д. на човек в двойна каюта. В момента текат разпродажби на коледните круизи, които са 14-дневни, като цените на пакета започват от 8 000 щ.д., показва справка на Радио България.


"Чужденците са силно впечатлени от нашия град" – казва Цецка Цокова. Най-голям интерес предизвиква "Баба Вида". От началото на годината средновековният замък край Дунав е бил посетен от 10 144 чужденци, сред които преобладават круизните туристи, по данни на РИМ-Видин. 


Много често те отскачат до Белоградчишките скали, на около 50 км. южно от пристанищния град, за да разгледат удивителния природен феномен и старинната крепост, обвеяна с легенди. Но повечето остават във Видин, за да се потопят в автентичната му атмосфера. "Те задължително се отбиват в красивата сграда на някогашната синагога, която бе наскоро реставрирана и тази есен отвори врати", казва Цецка Цокова и допълва:

Сградата на синагогата, в която се помещава Културният център „Жул Паскин”
"Ако имат организирана обиколка, тя задължително преминава през дунавския ни парк с красива гледка към реката. В него са разположени и всички важни паметници, с които се свързва историческото развитие на града. Разходката ги отвежда не само до "Баба Вида", но и до Културния център, кръстен на художника космополит Жул Паскин, както и до Археологическия музей със запазени артефакти още от римско време."

Крайдунавският парк
Стамбол капия  главната порта на Видинската крепост, построена през 17-18 в., и великолепната катедрала "Свети Димитър", са сред забележителностите, които силно впечатляват речните гости. Но не само:

Стамбол капия
"Има и такива, които искат да опитат местната кухня. Видин е популярен с видинската баница, която е със сладък привкус и чужденците с предварителна заявка пожелават да я дегустират. Много от тях си тръгват с кофичка кисело мляко, защото това е нещо, с което сме известни по света. И разбира се, да не забравяме, че във Видин през 1887 г. отваря врати първото винарско училище. Не случайно градът ни е популярна дестинация за винен туризъм, предлагаща уникални автентични сортове. Така че круизните туристи често избират да обогатят престоя си в нашия град и с дегустации на местно вино в нашите изби – обяснява ни Цецка Цокова.


Круизните гости посещават и концертите на Симфониета-Видин с творби на български композитори. Престоят им в крайдунавския ни град завършва с пъстър фолклорен спектакъл на борда на кораба.

Вижте още:

Снимки: БТА, Община Видин - vidin.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47