Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се нуждае от 17 000 медицински сестри

3
Снимка: архив

Най-сериозният недостиг сред медицинските специалисти е липсата на 17 000 медицински сестри. Това каза пред журналисти Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, която представи данни от изследване, извършено от Съвета. 
Няма област в България, в която медицинските сестри да са достатъчни. Само в София са необходими още над 2500, в Пловдив – над 1400. На регионално ниво дефицитите са много по-остри. В страната ни не достигат и акушерки, общопрактикуващи лекари, психиатри, става ясно от изследването. 
По данни на НСИ през 2022 г. една пета от практикуващите лекари са били на възраст 65 и повече години, като проблемът предстои да се изостря.
Сред предлаганите от експертите мерки са значителни инвестиции в медицинското образование, привличане на българи, работещи или завършили медицина в чужбина, привличане на чуждестранни граждани, завършили медицина в България, добри условия на труд и добро заплащане.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30