Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Цитаделата" връчва своите годишни награди за фентъзи и хорър

"Политиката по-скоро е в хорър жанра, особено през последните няколко години" – казва председателят на любителския клуб Александър Драганов

Снимка: citadelata.com

Началото на годината е сезонът на филмовите награди. След като станаха ясни носителите на "Златен глобус" и бяха обявени номинациите за тазгодишните "Оскари", тази събота, 27 януари, в София ще станат известни и победителите в XXIII издание на Годишните награди за фентъзи и хорър на българския Фентъзи клуб "Цитаделата"

Мащабите са различни, но страстта и признателността към добре разказаната и завладяваща история е същият. Доказва го и историята от над две десетилетия на любителския клуб, който е учреден през 2001 година с идеята да събере на едно място почитателите на фентъзи и хорър в България, които заедно да обсъждат и откриват любими книги, филми, компютърни игри и измислени персонажи, свързани с меча и магията. Започнал по инициатива на издателите в този жанр, днес съществуването на общността е дело изцяло на феновете и на дългогодишния председател на фентъзи клуб "Цитаделата" Александър Драганов.

Александър Драганов
"Нашата общност се променя заедно със самия жанр. Той не е същият днес, какъвто беше, когато основахме клуба. Променя се и самият клуб като състав на хората, някои се оттеглят, после пак се връщат, идват нови. Общността ни е като един жив организъм, който се променя с времето. Когато основахме нашия клуб имаше изключително много произведения в жанра фентъзи, които се издаваха на български език. Буквално всеки месец излизаха по няколко нови книги, напомнящи на "Властелина на пръстените". Като се позагуби фокусът от този тип фентъзи, започнахме и ние да разширяваме дефиницията и така по-широк спектър фантастични произведения станаха част от нашите сбирки. И разбира се, възходът на японската анимация от последните години и това, че тя става все по-добре позната на българските зрители и читатели, я направи част от програмата и интересите ни."

И все пак има неща, които се оказват непреходни и много свързани с българските почитатели на фентъзи историите.

""Хари Потър" е най-успешната поредица и в нашия клуб, защото ние като фенове израснахме паралелно с него, на практика бяхме съученици. И до ден днешен, включително и на тазгодишните награди, Хогуортс е част от номинациите" – разказва Александър Драганов. За него думите на писателя Атанас Славов, че "фантастиката е една необятна вселена и хората съществуват в различни фантастични светове" определят най-точно общността на клуб "Цитаделата". Което е и най-ценното. Сбирките се случват два пъти в месеца в Дома на културата "Средец" в София, който през 2024 година навършва 50 години от създаването си, и са свободни за всички почитатели.


Клубът поддържа Фейсбук страница и едноименен сайт, на който се е провело гласуването за най-мащабното им събитие – Годишните награди за фентъзи и хорър. Всяка година, без изключение, и само с една виртуална церемония по време на локдауна, се отличават най-добрите книги, издадени в България през изминалата година, както и непреведените все още заглавия, като препоръка за издателите, обяснява Драганов.

Определя се най-добрият според читателите филм, видео игра и персонаж и най-активният читател.

"Мисля, че няма да изненадам никой като кажа, че категорията за филм на годината привлече най-голям интерес с своите силни номинации. Номиниран е "Екзористът на Папата" с Ръсел Кроу, който е екранизация по реалните документи на отец Габриеле Аморт, водещ екзорсист на Ватикана. Втората номинация беше за "Нощна смяна във "Фреди" с участието на Джош Хъчърсън. Това е екранизация по поредица видеоигри, която започна като независима поредица, почти неизвестна освен за най-запалените фенове, но по естествен начин натрупа популярност, което е и най-симпатичното. Играта не е корпоративен проект, а стана толкова популярна заради обичта на своите почитатели. И третата номинация е "Призраци във Венеция" на Кенет Брана, който е екранизация по романа на Агата КристиКой ще бъде победител в тази и останалите категории ще разберем съвсем скороА личната си награда в категория "Книга на 2023 година" Александър връчва на "Бокалът на боговете" от поредицата за съвременния гръцки герой Пърси Джаксън. Книга, която е преведена лично от Александър Драганов, който в реалния си живот на човек се занимава с политически анализи и прогнози.

"Политиката определено е в хорър жанра, особено през последните няколко години. Всъщност още от "Властелинът на пръстените" се знае, че Толкин е бил малко или много повлиян от случващите се съдбовни събития около него в този период около Втората световна война. А по-късно и Джоан Роулинг също пише "Хари Потър" в някаква степен като реакция срещу авторитаризма и нетърпимостта, които се въплъщават в нейния злодей Лорд ВолдеморПолитиката и до ден днешен е част от жанра" – признава Александър Драганов.

Снимки: citadelata.com, личен архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37