Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Българско изкуство преминава границите на паметта в сърцето на Рим

Фондация "Марко Бесо" показва изложба на Таня и Маруся Калимерови

13
Снимкa: Facebook / Посолство на България в Рим

На 8 февруари в сградата на Фондация "Марко Бесо” в сърцето на Рим беше открита самостоятелна изложба на българките Маруся и Таня Калимерови. На официалното събитие специални приветствия отправиха българският посланик в Италия Тодор Стоянов, управителният съветник на Фондация "Марко Бесо” Лучо Ричети, историкът проф. Клаудио Стринати, както и Джани Латанцио сътрудник на един от италианските депутати в Долната камара и генерален секретар на Института за сътрудничество с чужди държави, които направиха обзор на творчеството на двете сестри и подчертаха техния принос към текстилното изкуство и към двустранните отношения между България и Италия, съобщи българското Министерство на външните работи.


"Изложбата има две заглавия – "Мостовете на паметта" и "Изкуството, което преминава границите", защото изкуството през всички времена е преминавало границите и може да се каже, че то самото е без граници" – каза в специално интервю за Радио България Таня Калимерова.

"Мостовете на паметта" е много символично и за мен много важно като заглавие, защото изложбата е посветена на моята сестра Маруся Калимерова, която почина през 2017 година. Тя остави много голяма следа и много прекрасни произведения на изкуството в областта на текстила – гоблени, скулптурни инсталации и рисунки. Искам нашата изложба да носи много радост, както е било с всичките ни съвместни изяви, при които  сме споделяли с публиката нашето изкуство."

Маруся Калимерова е ученичка на изтъкнатия българския художник проф. Марин Върбанов. През 2009 г. Маруся заминава да живее в Рим, където от години живота си гради и нейната сестра Таня Калимерова, оперна и камерна певица, завършила музикалната академия "Санта Чечилия". Същата година двете започват общите си визуални начинания и споделят професионалния си живот в римското ателие на Таня, създавайки оригинални творби, носещи духа на България и родните занаяти. Техни произведения са показвани в частни и държавни галерии по целия свят – в Австрия, Белгия, България, Франция, Гърция, Германия, Япония, Италия, Англия, Кувейт, САЩ.


Настоящата изложба в Рим е разположена в двете зали за съвременно изкуство на Фондация "Марко Бесо" и включва инсталация от пет гоблена с различни техники, включително alto liccio (вертикална рамка), и няколко картини, които са в техниката на тъкане с хартия, дело на Маруся Калимерова. Във втората зала са показани 21 миниатюрни текстилни скулптури дело на Таня Калимерова, някои от които са представяли Италия и България на национални и международни конкурси и 13 материини, както ги нарича тя – картини, изпълнени в комбинация от китайска оризова хартия, японска хартия и някои текстилни изделия от коприна.


"Произведенията са много оригинални и всъщност много различни от изкуството, което може да се види в Рим и като цяло в Италия. И това е много интересно за местната публика – обяснява ни Таня Калимерова, и продължава: –  Те виждат в наше лице представители на българското изкуство. Изкуство, което не познават, но с много голям интерес започват вече да следят. Мои приятели и хора, които присъстваха на откриването ме питаха по този повод, дали има и други български артисти, които могат да се видят днес в Рим. Това е много хубаво и доказва, че изкуството преминава всички граници, създава отношенията между страните. Това е много важно и затова се надявам и в бъдеще ще може да имаме сътрудничество с национални и частни галерии" – казва българката.

Тя лично придружава желаещите да видят изложбата всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 часа и от 14:00 до 16:30 часа месно време в емблематичната сграда на Фондация "Марко Бесо". Много специално, по думите на Таня, място в сърцето на Вечния град, което от създаването си през 1918 година е пресечна точка на минало и настояще.

"Нашите изложби винаги са се случвали на места, които сме посетили по някакъв повод и сме се влюбили в тях. В конкретния случай присъствах преди време на една конференция тук и когато преминах през залата на библиотеката, в която има повече от 70 000 книги от частната колекция на Марко Бесо и се влюбих в това място. От фондацията ми казаха, че имат две зали за съвременно изкуство и аз представих наши каталози с експозиции, които сме правили в Италия. Те много харесаха работите ни и се съгласиха да ги покажа и при тях."


За първата седмица от откриването си "Мостовете на паметта" е видяна от повече от 130 души. А на 21 февруари, рожденият ден на Маруся Калимерова, е предвидена и специална програма в нейна памет и отбелязване на 40-години артистична дейност.

"На 21 февруари лично ще присъства проф. Клаудио Стринати, който ще представи изложбата. Ще прочетем поезия, написана и посветена на мен и моята сестра. Фондацията организира две възможности за посещение на цялото пространство от 11 и 15 часа местно време, под ръководството на архитект Карла Риволта. Това е много ценно, защото е невероятна възможност да се опознае и разгледа целият палат и богатата лична колекция на Марко Бесо."

Изложбата "Мостовете на паметта. Изкуството, което пресича граници", организирана от Асоциация "Тексфиларт", се осъществява под патронажа на Българското посолство в Италия и Българския културен институт в Рим и може да бъде разгледана до 23 февруари.


Вижте още:

Снимки: Facebook / Посолство на България в Рим / Ambasciata di Bulgaria a Roma


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37