Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев към събралите се на Шипка:

Обединени опазихте националния ни празник от посегателствата

Румен Радев на Шипка
Снимка: БТА

Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слага връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България.”

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по повод националния празник. “Тази година, няма да го крием, е по-различно от другите и аз затова съм тук, за да ви благодаря, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало”, добави той.

Няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество. Този връх висок е, този връх са българските Термопили, този връх изчиства срама от челото на България”, каза също на Шипка председателят на НС Росен Желязков, който за разлика от президента беше освиркан от множеството.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вижте разпределението на партийните мандати в 50-ото Народно събрание

ЦИК обяви мандатите в новия 50-ти парламент на България.  Получилата най-много гласове на отминалите на 9 юни избори за Народно събрание  коалиция ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група - на ДПС - 47, "Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 13:41

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40