Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

В района живее и голяма част от българското национално малцинство

6
Булчиза е с голям туристически потенциал
Снимка: bulqiza.gov.al

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в страната. 

Началото на проекта беше поставено на официална церемония в град Булчиза от българския посланик в Тирана Ивайло Киров и от кмета на местната община Фестиме Мьещри.

Представяне на проекта в Булчиза

След като благодари за българската подкрепа, в своята фейсбук страница Фестиме Мьещри написа, че дейностите по проекта са в синхрон с усилията, които общината полага за насърчаване на туристическия сектор, който е ключов за устойчивото развитие на икономиката и създаването на нови работни места в района. "Подобряването на капацитета на местната администрация е необходимо условие за осигуряване на успешен процес на планиране и развитие на агротуризма и туризма на местно ниво" – посочи кметът на Булчиза. 

Ахмет Бала, Ивайло Киров, Фестиме Мьещри

На добър час и много посетители на този „уникален и прекрасен планински регион“, пожела на свой ред посланикът ни в Албания Ивайло Киров. На представянето на проекта присъстваха и представители на българското национално малцинство от историко-географската област Голо бърдо, начело с Ахмет Бала – председател на дружеството „Българите в Албания“ и Рази Рама – председател на Етно-културното спортно дружество „Голо бърдо“.

Проектът в Булчиза се реализира чрез финансовата подкрепа на инструмента "Българска помощ за развитие", който е неразделна част от общата политика на Европейския съюз за гарантиране на сигурност в глобален план, чрез постигане на устойчиво развитие и икономическа интеграция на съседни страни и региони. Българската помощ за развитие отразява и географските външнополитически приоритети на страната ни, основаващи се на традиционните исторически, икономически и културни връзки и на географската близост със страните партньори. Във фокуса на тези приоритети попада и подпомагането на страните от Западните Балкани, в т.ч. на Албания, където българите са официално признати за национално малцинство от 2017 г.  

Вижте още:

Снимки: Община Булчиза, Фейсбук страница на Фестиме Мьещри

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50