Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Снимка: Посолство на България в Осло

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието.

Изложбата представя историята на България чрез избрани примери от българското мозаечно наследство от последните две хилядолетия. Радвам се, че първото място, където тази експозиция се представя, е Норвегия”, заяви на тържественото събитие в църквата „Св. Петри“ българският посланик Десислава Иванова.

Експозицията съдържа двайсет и шест пана. Тя има два компонента – печатен и дигитален, и QR кодът на всяко пано води до специално разработен уеб сайт с подробности за мозайките.

Сред най-впечатляващите елементи от древни мозайки са “Горгона Медуза”, съхранявани в девненския музей, и откритите в Пловдив. Интерес предизвикват също средновековните мозайки от български църкви и съвременните от Съдебната палата, външното министерство, Националния исторически музей и други емблематични сгради.

“България и мозайките” ще остане в църквата в продължение на седмица.
Изложбата в Ставангер е открита със съдействието на българския пианист и основател на Международния пиано фестивал в Ставангер Кирил Кутин. Тя се осъществява от фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към министъра на външните работи в сътрудничество с български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10