Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Снимка: Посолство на България в Осло

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието.

Изложбата представя историята на България чрез избрани примери от българското мозаечно наследство от последните две хилядолетия. Радвам се, че първото място, където тази експозиция се представя, е Норвегия”, заяви на тържественото събитие в църквата „Св. Петри“ българският посланик Десислава Иванова.

Експозицията съдържа двайсет и шест пана. Тя има два компонента – печатен и дигитален, и QR кодът на всяко пано води до специално разработен уеб сайт с подробности за мозайките.

Сред най-впечатляващите елементи от древни мозайки са “Горгона Медуза”, съхранявани в девненския музей, и откритите в Пловдив. Интерес предизвикват също средновековните мозайки от български църкви и съвременните от Съдебната палата, външното министерство, Националния исторически музей и други емблематични сгради.

“България и мозайките” ще остане в църквата в продължение на седмица.
Изложбата в Ставангер е открита със съдействието на българския пианист и основател на Международния пиано фестивал в Ставангер Кирил Кутин. Тя се осъществява от фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към министъра на външните работи в сътрудничество с български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10