Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия празнува десетата си годишнина

Снимка: Бранислава Бобанац

Най-голямото българско училище в Кипър – “Никола Вапцаров” в Никозия, отбелязва днес с празничен концерт десетата си годишнина и Деня на светите братя Кирил и Методий, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Събитието под надслов “Предаваме завета на първоучителите” е част от Дните на българската култура, организирани от Съюза на българите в Кипър.

Започват Дните на българската култура в Кипър

Водещи на програмата, посветена на България, буквите и книжовността, ще бъдат настоящите абитуриенти. Учениците от всички класове ще представят изучавани през годината произведения на българската литература, ще рецитират и ще изпълнят песни. Най-вълнуваща обаче ще бъде изявата на първокласниците, които със стихчета ще обявят: ”Ние вече сме грамотни”.

С връчването на свидетелства за успешно завършената учебна година ще бъде сложен тържествен финал. Първокласниците и абитуриерните ще получат своя документ от българския посланик в Кипър Недялчо Данчев.

В страната има общо десет български съботно-неделни училища. В “Никола Вапцаров” се обучават 195 ученици.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27